Rider geram pelanggan sombong tak reti minta maaf

“Pangkat kau tak boleh masuk kubur la!” - Cakap besar walau salah ‘pin location’



Rider geram pelanggan sombong tak reti minta maaf

Rider geram pelanggan sombong tak reti minta maaf
Penghantar makanan ini kecewa niat baiknya tidak dihargai pelanggan.

MENYARUNG baju rasmi rider penghantar makanan membawa kebanggaan kepada sesetengah yang berkecimpung dalam bidang ini.

Bukan sahaja demi mencari sesuap nasi, tetapi amanah yang dipikul setiap kali menerima pesanan membuatkan mereka bersungguh dalam melaksanakan tugasan.

Namun, adakalanya ketelusan mereka dalam bekerja diambil kesempatan oleh pihak yang tidak berhati perut.



Begitulah yang diceritakan Mad Nuh, 22, dalam satu video yang tular di TikTok apabila dia terpaksa menghantar pesanan makanan sejauh 35 kilometer (km).

Segalanya bermula apabila Mad Nuh menerima pesanan untuk diambil dari pasaraya Lotus di Cheng, Melaka yang perlu dihantar ke sebuah rumah beralamat di Rembia berdekatan Alor Gajah.

“Apabila saya dah sampai dekat lokasi yang dinyatakan, saya tengok memang tak ada apa, kosong, rumah tak ada orang.



“Lepas itu saya call dia. Dia ada bagi petunjuk cari kedai Watson apa semua, tapi saya masih tak jumpa.

“Saya minta dia hantar location dekat WhatsApp sebab nak lagi detail dan senang,” kata Mad Nuh ketika dihubungi mStar.

Boleh dikatakan hampir terbeliak mata Mad Nuh apabila melihat pelanggan itu sebenarnya berada di lokasi lain sejauh 35 km dari tempatnya dengan masa perjalanan 50 minit.

“Setiap rider Foodpanda ini ada kawasan yang dah ditetapkan macam saya di Bukit Rambai. Kami tak akan keluar dari kawasan itu dan hanya boleh ambil pesanan dekat situ saja.




DISYORKAN UNTUK ANDA :


“Tapi saya tetap hantar juga ke Duyung sebab rasa kesian, kalau bukan kami yang nak hantar siapa lagi.

Saya makan hati juga la, sikit minta maaf pun tak ada.

Mad Nuh

“Sepatutnya apabila saya hantar tu kena minta duit COD (Cash on Delivery) dengan setiap 1 km saya caj RM1,” ujar Mad Nuh.

Enggan memanjangkan isu, Mad Nuh berkata dia tidak meminta bayaran COD kerana berasakan itu adalah tanggungjawabnya sebagai seorang penghantar makanan.

Namun begitu, budi bicaranya tidak dibalas dengan baik ketika setibanya di rumah pelanggan itu.



“Saya ada cuba cakap nak bayaran COD tapi dia tiba-tiba marah saya. Dia cakap tak boleh, ini kerja awak sebagai rider Foodpanda.

“Saya makan hati juga la. Sikit minta maaf pun tak ada siap kata dia manager pangkat besar. Pangkat kau tak boleh masuk kubur la.

“Kalau dia minta maaf, lembut la sikit hati saya dengar dah hantar jauh-jauh ini,” katanya kecewa.

Rider geram pelanggan sombong tak reti minta maaf
Tersalah pin lokasi boleh membebankan penghantar makanan Foodpanda untuk mencari lokasi sebenar.

 

Mad Nuh berkata kejadian sedemikian boleh terjadi sama ada kerana pelanggan tersalah pin lokasi dalam aplikasi Foodpanda atau memang disengajakan.

“Ada sesetengah pelanggan dia orderkan makanan untuk orang lain tetapi dia nak kos COD rendah jadi dia pin lokasi dekat dengan vendor kedai makan.


DISYORKAN UNTUK ANDA :


“Yang susahnya kami sebab kami yang kena cari sampai jumpa. Minggu lepas saya ada kena juga sampai 10km. Semalam saya ada 10 order, tujuh order semua tersalah pin location.

“Tetapi yang paling jauh saya kena 35km, itu memang saya dah capai tahap maksimum,” luahnya.

Rider geram pelanggan sombong tak reti minta maaf
Mad Nuh telah bekerja sebagai penghantar makanan Foodpanda selama hampir setahun.

 

Perkara sebegitu pada Mad Nuh sangat membebankan penghantar makanan sepertinya kerana selain merugikan minyak motosikal, masa mereka yang berharga terbazir begitu sahaja.

“Kami akan terlepas order yang lain. Seorang rider setiap jam minimum sepatutnya boleh dapat dua atau tiga order.

“Macam dalam kes saya ni, saya dah habiskan masa atas jalan raya pergi dan balik satu jam setengah. Saya dah terlepas banyak pesanan lain.

“Akaun Foodpanda saya pun dah dapat warning sebab keluar dari location di Bukit Rambai,” terangnya.

 

Mad Nuh komited untuk memberikan yang terbaik ketika bekerja.

Menurut Mad Nuh, polisi Foodpanda ada mengatakan jika pelanggan tersalah memasukkan maklumat lokasi, pesanan boleh terus dibatalkan.

Report dekat system, customer tersalah pin location, jadi pesanan makanan itu akan rejected.

“Tapi saya tak buat macam itu sebab ia adalah kerja dan tugas saya. Saya kena amanah dalam pekerjaan saya.

“Mungkin ada yang betul-betul tersilap. Mungkin ada yang betul-betul memerlukan jadi saya kena tolong,” tegas Mad Nuh yang tegas dalam pendiriannya.

 

Zahid, Tok Mad, Najib gandingan terbaik PRN Melaka

Rider geram pelanggan sombong tak reti minta maaf

 


DISYORKAN UNTUK ANDA :

LAWATI LAMAN FACEBOOK KAMI :


Siapa Little Napoleon Di Dalam PAS

 

 



Related Articles

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker